SMACZNE+, 49 PLN
A jednak jest życie po drugiej stronie Atlantyku. Z prawdziwą przyjemnością wziąłem udział w prezentacji win Chocalan prowadzonej prze Aidę Toro z tejże winnicy. Zawsze jest zupełnie inaczej usłyszeć wszystko z pierwszej ręki. Przy całym morzu informacji znanych wszystkim zawsze można wychwycić coś nowego. Ogromnie mnie zaskoczyła niska wydajność jaką osiągają - 8ton/hektar. Pani Aida próbowała także obalić mit, że w Nowym Świecie wszystkie roczniki są z grubsza do siebie podobne, może nie ma aż takich dysproporcji jak w Europie, ale jednak różnice się wyczuwa. Ponadto duży plus za faktyczną rodzinność firmy. I odwaga do przyznania się, że nie wiedzą wszystkiego, enologa zatrudnili z Francji, co zresztą daje się wyczuć. Win było sześć i zdecydowanie największe wrażenie zrobił na zebranych opisywany Cabernet. Dla ścisłości trzeba dodać, że z 7% domieszką Cabernet Franc. Dojrzewał przez rok we francuskich beczkach. Wino bardzo wyraziste o czerwieni tak głębokiej, że wpadającej w atrament. W ustach przede wszystkim jeżyny, czerwona porzeczka a także wyraźne tofi. Wiem, że to niewiarygodne, ale następnego dnia spróbowaliśmy tego samego wina będąc w gościach i wrażenia wcale nie były słabsze. Ja najbardziej czekałem na czyste Cabernet Franc, ale pite po C.S. przeszło bez echa, trzeba będzie kiedyś powtórzyć, bo to nie lada ciekawostka.
1 komentarz:
Piotr, anche noi siamo grandi amanti del vino, soprattutto rosso. I vini che preferiamo sono vini dal sapore intenso, rotondo, con note di frutti di bosco, di frutti rossi e magari qualche altro sentore. Se ti capita, devi assolutamente assaggiare il Ruchè, vino piemontese con sentore di prugne, rose, incenso ed una piccola nota di pepe.
Questo cabernet sauvignon deve essere davvero buono, ci piacerebbe assaggiarlo, chissà che non lo troveremo!
Un caro abbraccio
Sabrina&Luca
Prześlij komentarz